Каталог товарів

Категорії

Регулярне споживання води є життєво необхідною потребою людини. Особливо, коли ви займаєтеся спортом. І тим більше це важливо, коли влітку їздите велосипедом. Підтримання водного балансу позитивно впливає на роботу серця, а також зменшує ризик травмування колін, коли ви довго крутите педалі. Тому, щоб не одержати зневоднення і не отримати проблем зі здоров’ям, треба завжди мати з собою пляшку води.

Lezyne Flow bottle

Однак, ринок велотоварів пропонує безліч варіантів фляг і часом складно розібратися, чому одні фляги дешевші, а інші – дорожчі. Адже виглядають вони однаково і крім об’єму, по-суті, нічим не відрізняються. Тож, давайте детальніше поглянемо на особливості велосипедних фляг.

 

Який об’єм мені потрібний?

Безумовно, найважливішим пунктом, при виборі велосипедної фляги, є її колір. А потім – об’єм. Найбільш популярна місткість фляги становить від 500 до 750 мл. Однак, бувають пляшки і 1000 мл, і зовсім маленькі на 300 мл, які зазвичай призначені для дітей. Обирати об’єм велофляги варто у відповідності до свого стилю катання.

Zefal Arctica

Якщо ви лише пересуваєтеся містом на невеликі дистанції, то може бути достатньо і середньої фляги на 500-550 мл. Для більш тривалих поїздок або покатеньок в спекотний день, краще обрати флягу з більшим об’ємом: 800, 950 або 1000 мл. А от під час подорожі найкраще мати 2-3 великих фляги, адже організм потребує води завжди, а між населеними пунктами може бути досить велика відстань, і воду просто ніде буде взяти.

 

Чи всі фляги однакові?

Досить часто виникає питання, а чи підійде та чи інша фляга до того чи іншого фляготримача? Здебільшого, фляги мають однаковий діаметр, а об’єм змінюється лише за рахунок їхньої висоти. Тому, усі стандартні фляги сумісні з усіма стандартними тримачами фляг, незалежно від бренду. І навіть висока 1л фляга стане на ваш старенький фляготримач і міцно в ньому триматиметься. Виключення, хіба що, можуть становити фляги невеликого об’єму 300-400 мл – вони потребують спеціальних тримачів меншого діаметру. Або фляги для тріатлону, котрі мають особливу аеродинамічну форму. Проте, зазвичай, такі велофляги одразу комплектуються своїми кріпленнями до рами.

Water bottles in cage

Велосипедні фляги можуть відрізнятися діаметром отвору питного клапана – від цього залежить інтенсивність потоку води. Наприклад, дорожчі моделі фляг, що розраховані на використання під час змагань, забезпечують кращий потік води, а сам клапан легше відкрити на ходу зубами. Деякі клапани мають мембрану, яка не дає воді витікати, якщо фляга раптом перевернеться, а клапан, при цьому, виявиться відкритим. Додатково, фляги можуть оснащуватися ковпачками, які захищають питний клапан від бруду та пилу. Такий варіант особливо стане у нагоді MTB райдерам чи туристам.

Але регулярне споживання води – дуже важливе і в холодну пору року також. Тому деякі виробники пропонують термофляги, які можуть зберігати сталу температуру води, в середньому, до 2х годин. Такі фляги мають подвійні стінки і термоізоляційний матеріал між ними. Трапляються і справжні велотермоси, котрі виконані зі сталі і мають відповідні кришку та клапан, для кращого збереження температури рідини. Звісно ж, термофлягу можна використовувати і влітку, наливши до неї прохолодної води і не турбуватися, що за півгодини перебування на сонці, у ній буде кип’яток.

Elite Deboyo Race thermos

 

З чого виготовляються фляги?

Традиційним матеріалом для виготовлення велосипедних фляг є харчовий пластик. Найчастіше, це може бути поліпропілен (PP) або поліетилен (PE), які визначають пластичність матеріалу, його вагу, можливість зробити флягу прозорою чи з тоншими стінками тощо. Усі сучасні пластикові фляги не мають негативного впливу на організм людини та не містять шкідливих речовин, таких як сумнозвісний бісфенол А, і виробники позначають такий товар, як BPA-Free.

Дорожчі моделі фляг не мають неприємного запаху і ніяким чином не впливають на смакові якості напою. Тому їх достатньо лише один раз ретельно вимити після покупки і вже можна використовувати. В свою чергу, більш дешеві фляги ще деякий час можуть мати слабкий запах пластику, але він досить швидко вивітрюється. Проте, якщо ви купуєте флягу за умовно 1$ з умовного китайського магазину, то будьте готові, що запах і смак пластику не лише будуть присутніми тривалий час, але й посилюватимуться при нагріванні.

Elite Jet Green

Сучасні тенденції щодо піклування про довкілля підштовхують виробників фляг до створення матеріалів, які будуть приязними до навколишнього середовища. Заявлено, що біопластик швидше розкладається та менше шкодить природі. А італійський бренд Elite пішов іще далі і випустив окрему серію фляг Jet Green, сировина для яких добувається з цукрової тростини. Що особливо приємно, вартість велофляг із біопластика не сильно відрізняється від вартості фляг із традиційних матеріалів. Проте, не залежно від того, з якого матеріалу виготовлена ваша фляга, коли прийде час її викидати – утилізуйте пластик правильно.

 

Гідросистеми

Hydration system

Альтернативою велофлягам виступають питні системи. Вони ж гідратори, медузи або камелбеки, хто як звик називати. Гідросистеми представляють собою пластиковий мішечок, який може закриватися або на спеціальний засув, або великою кришкою на різьбі і має шланг із клапаном-загубником. Такий пакет зручно розмістити в окремому відділенні велосипедного чи туристичного рюкзака, а трубку закріпити на його лямці.

Стандартно, об’єм питної системи складає 2 або 3 літри, рідше зустрічаються гідратори місткістю 1-1.5л. Але системи малого об’єму, зазвичай, розробляються спеціально для розміщення у призначених для цього поясних сумках. І саме великий об’єм є однією з головних переваг гідраторів.

Deuter Pulse 3

Серед інших плюсів гідросистем є те, що їх можна використовувати, коли на рамі велосипеда недостатньо місця для розміщення класичної фляги. Це можуть бути двопідвісні велосипеди або туристичні із безліччю сумок на рамі. Тоді система комфортно розміщується за спиною в рюкзаці. А у випадку велотуризму, гідратор можна вкласти, наприклад, в підрамну сумку і завжди мати швидкий доступ до питної води. Також, гідросистема стане у нагоді і під час пішого туризму, адже вона позбавляє необхідності кожен раз знімати важкий рюкзак або якось викручувати руку, щоб дістатися фляги у бічній кишені рюкзака.

З недоліків гідраторів можна виділити не дуже стійкий до стирання матеріал. При частому використанні, або коли більшу частину часу пакет не повністю наповнений водою, можуть утворюватися складки, які за декілька років ризикують потріскатися. Також, чистка питної системи трохи складніша від миття звичайної фляги і потребує окремих щіток, які прочистять не лише сам резервуар, але і шланг та загубник.

Elite team

Втім, не важливо, що ви візьмете в покатеньку – флягу чи гідросистему, або обидва резервуари разом. Головне – дбати про свій організм і вчасно насичувати його рідиною. Тоді ви проїдете більше кілометрів, а ваші суглоби скажуть вам «дякую».

Відгуки
Поки немає відгуків
Написати відгук
Ім'я*
Email
Напишіть відгук*
100% гарантия качества
14 дней на возврат товара
Доставка по всей стране
Самовывоз из магазина